Reko op het WK 2023

06 september 2023

Het Wereldkampioenschap skeeleren 2023 zit erop. Zemstenaars Jorun Geerts (junior dames) en Sietse Troost (junior heren), beiden skeeleraars bij Reko Roller Club Zemst, vertrokken op 20 augustus met de Belgische delegatie naar Montecchio Maggiore in Italië om zich voor te bereiden op dé internationale wedstrijden van het jaar. Het summum van de skeelersport heeft zich daar verzameld om te strijden om de wereldtitels.

Samen met de 4 andere Belgen – Bart Swings, Jason Suttels, Fran Vanhoutte en Laurens Bergé – begonnen Jorun en Sietse op 26 augustus aan het eerste deel van hun tornooi: de pistewedstrijden.

Op de 200m piste kwamen traditioneel de sprintafstanden en langere afstandsnummers, zoals de puntenkoers en afvalling, aan bod. Eerst zijn er kwalificaties of voorrondes, later op de dag dan de finales. Jorun werd heel knap 6de op de 10km punten/afvalling. En nog knapper reed ze zichzelf naar de (ondankbare maar) zeer mooie 4de plaats op de 10km afvalling, en dit op heel hoog wereldtopniveau. Helaas kwam ze ten val tijdens de voorrondes van de 1000m.
Door de grote strijdlust, hoge snelheden, het gewriemel in het peloton en de aard van de piste waren er veel valpartijen. Ook Sietse werd op de lange afstanden tot 2 keer toe niet gespaard maar kon zijn kampioenschap wel verder zetten. Hij behaalde een mooie 11de plaats op de 500m sprint.

Na een welkome rustdag verhuisden de wedstrijden voor de volgende 2 dagen naar het wegparcours, een lusvormig bochtig parcours van ca 350m, waar opnieuw om de titels op de sprint-en langere afstandsnummers gestreden werd.
Ondanks haar val op de piste en een gehechte knie wist Jorun 2 top 10 plaatsen te veroveren: 8ste op de 10km puntenkoers en alweer 4de op de 15km afvalling. Het podium op het allerhoogste niveau is heel dichtbij!
Sietse reed een frisse wedstrijd op de 15km afvalling en werd mooi 13de als eerstejaars.

Er zit heel veel passie voor het skeeleren bij deze renners uit Zemst!

Op zondag 3 september was er dan nog de afsluitende marathon door de straten van Montecchio Maggiore, waar junioren en senioren samen reden in één klassement.

Last but not least: deze 6-koppige delegatie brengt 7 medailles mee naar huis: leeuwentemmer (zoals de Nederlanders hem noemen) Bart Swings is goed voor 4 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen medaille, Jason Suttels voegt er nog een zilveren bij! Fran is net hersteld na een blessure en kwam goed in de wedstrijden, veelbelovend voor volgend jaar. En laatstejaars junior Laurens reed zich ook meermaals in de top 10 van de wereld. Met opgeheven hoofd huiswaarts!